Nieuwsbrief 25 februari 2023

 

PDF versie: 20230225_nieuwsbrief-februari2023_v1

 

In deze nieuwsbrief:
• Voorjaarsvakantie
• Teamindeling volgend seizoen
• Planning (selectie)trainingen
• Lidmaatschap opzeggen?
• Scheidrechters zijn in opleiding
• Talentrainingen voor landelijke U14
• Takenschema
• Vrijwilliger worden
• Column van coach O.

 

Beste leden, ouders, trainers, coaches, vrijwilligers,

 

Eindelijk! Daar is de nieuwsbrief.

 

Terwijl de krokussen langzaamaan uit de grond omhoogkomen en het winterse weer wegtrekt, zijn we druk bezig met én het huidige seizoen én het volgende seizoen. In deze nieuwsbrief praten we je even helemaal bij.

 

Voorjaarsvakantie

Al gecommuniceerd via de coaches, teammanagers en via onze social media: er zijn deze vakantieweek (maandag 27 februari tot en met 3 maart) geen trainingen. Maar, let op, in het weekend van 4 en 5 maart zijn wel wedstrijden. Op zaterdag 4 maart spelen de U14-2, U14-3, U16-3, U16-1, U18-4, U18-2. Op zondag 5 maart speelt H3. In de basketball-app staan de precieze tijden en locaties.

 

Teamindeling volgend seizoen

Tot en met vrijdag 21 april blijven de teams in de huidige samenstelling trainen en spelen. De competitie eindigt in die week. Daarna volgen twee vakantieweken (meivakantie).

Op maandag 8 mei starten de (selectie)trainingen waarin we gaan kijken hoe we voor volgend seizoen de nieuwe teams gaan samenstellen. Onze trainers en coaches zijn betrokken bij de teamsamenstelling.

 

Planning (selectie)trainingen

De planning van de (selectie)trainingen voor volgend seizoen, het aan- en afmelden voor deze trainingen en het inschrijven communiceren we na de voorjaarsvakantie.

 

Lidmaatschap opzeggen?

Dat zou jammer zijn, maar als je niet meer wil basketballen, zeg je lidmaatschap dan op voor 1 mei.

 

Scheidsrechters zijn in opleiding 

Er is een grote behoefte aan voldoende scheidsrechters. Zonder scheidsrechters kunnen we geen wedstrijden spelen én kunnen we ook geen teams inschrijven voor de competitie.

Onder leiding van de ervaren bondsscheidsrechter Marcel Hoeveman worden nu een aantal spelers opgeleid tot BS2 scheidsrechter. Hij wordt hierbij geholpen door Gaby Bos en John Voppen. Als BS2 scheidsrechter mag je wedstrijden fluiten van verschillende regionale jeugdteams.

 

In samenwerking met de bond zijn we afgelopen zondag gestart met de opleiding tot BS3 scheidrechter. Een BS3 scheidsrechter mag wedstrijden in de hogere klassen van de competitie fluiten. Het is heel fijn dat deze opleidingen zijn gestart

 

Talenttrainingen voor landelijke U14

Wil jij volgend seizoen landelijk spelen in de U14? Heb jij het in je om in de tweede divisie of eredivisie te spelen? Je kan dan deelnemen aan de talenttrainingen voor de landelijke U14-teams voor het volgend seizoen. Wij organiseren deze trainingen in samenwerking met UBALL en BC Utrecht Cangeroes. Meer informatie over deze trainingen vind je op https://uball.nl/talenttraining-seizoen-2023-2024/.

 

Takenschema

Er zijn bij een wedstrijd veel taken. We doen ons best om deze taken zo goed mogelijk in te delen en te verdelen. Omdat er te weinig scheidsrechters zijn, kunnen we soms pas kort van tevoren het takenschema publiceren. We rekenen op je begrip en betrokkenheid om de taken uit te voeren. Met de huidige BS2-scheidsrechters in opleiding kunnen we voor volgend seizoen eerder helderheid bieden in de taken.

 

Vrijwilliger worden

We kunnen altijd hulp gebruiken én je hoeft dan echt niet direct in het bestuur. Er zijn genoeg andere zaken om op te pakken. Samen maken we de vereniging. Dus,
ook samen met jou! Zin om wat te doen? Mail dan even naar voorzitter@svobasketball.nl of secretaris@svobasketball.nl.

 

“REF!”

Als ik aan het begin van het jaar nog over goede voornemens mag beginnen: bemoei je nooit met de scheidsrechters! “Ja, maar er werd ook wel heel slecht gefloten!” Als je niet met sportieve middelen een goede wedstrijd kan spelen, ga dan harder trainer. Smeek de arbitrage niet om je een handje te helpen.

 

[Noot vooraf: ook schrijver dezes kan en moet zijn gedrag jegens officials blijven verbeteren. Hij is nog steeds lerende.]

 

De scheidsrechter. Je weet wel, het type dat er niks van snapt en altijd tegen je fluit. In U16 móét je je spelregelbewijs hebben gehaald. Met dit certificaat op zak ben je op de hoogte van de regels en snap je beter de beslissingen van de ref. Halen dus, dat papiertje! Het is ook de eerste stap richting een glansrijke carrière als scheidrechter.

 

Bij SVO gaat bijna zonder uitzondering spelen en coachen gepaard met fluiten: het ene moment heb je je als speler/coach te voegen naar het oordeel van de scheidsrechter, het ander moment heb je zelf de fluit in de hand en neem jíj de beslissingen.

 

Laat ik wat langer stilstaan bij het gemekker op de officials. Ik ben hierbij schatplichtig aan wat Ton Boot, inmiddels 82 jaar oud, heeft opgeschreven in zijn boek Voorkom de Crisis! (2020). Niet iedereen weet nog wie deze oud-basketballer en gepensioneerde coach is, die oorspronkelijker en meer uitgesproken is dan Louis van Gaal. Op You Tube maak je kennis met zijn rechtlijnigheid als hij in 2005 de Amerikaanse Jamar Smith moet beoordelen. De uitkomst laat zich raden of Smith de selectie van de coach haalt. Ton Boot, de succesvolste basketballcoach van Nederland. (https://youtu.be/UjQfhpNzvT0)

 

Terug naar de scheidsrechter en waarom een speler en coach zich niet moeten storen aan de arbitrage.

 

Simpel. Het is negatief gedrag en verspilde energie. Een team heeft juist baat bij positieve krachten als onderlinge hulp en steun. Bezig zijn met de refs is niet bezig zijn
met je eigen spel. Anders geformuleerd: een speler die goed speelt, is niet bezig met de scheidsrechter.

 

“Ja maar die gasten kunnen er echt helemaal niks van!”
Dit verraadt een schaamteloos gebrek aan zelfkennis en zelfkritiek. Een ander van fouten betichten terwijl je zelf zoveel fouten maakt. Kan het brutaler?

 

“Ja maar ik kan niet tegen oneerlijkheid!” Dit is een vals argument. Vecht je dan ook de beslissing aan wanneer je wordt
bevoordeeld? Over een seizoen vallen arbitraire beslissingen net zoveel in je voordeel uit als in je nadeel. Van oneerlijkheid spreek je pas als de scheidsrechter
opzettelijk een persoon of team benadeelt. Hoe vaak komt dat voor?

 

“Ja maar ik probeer de scheidrechters in mijn voordeel te beïnvloeden.”
Dat is pas oneerlijk! De arbitrage smeken om je een handje te helpen?

 

Er zullen nog veel meer redenen aan te voeren zijn waarom jij als speler en coach vindt dat je je met de officials moet bemoeien. Mijn punt is deze: mond houden
tegen de scheids levert op termijn een gigantisch voordeel op. Het dwingt je tot de vraag wat je zelf kan verbeteren zonder de buitenwereld de schuld te geven. Het is
niet relevant om je af te vragen hoe goed of slecht er gefloten wordt. Accepteer de beslissing. Kan je hier niet tegen, ga dan iets anders doen. Er zijn genoeg andere
leuke dingen in het leven.

 

En wat denk je wat het met de scheidsrechters zélf doet, als je ze met rust laat?

 

Coach O.