Veilig Sportklimaat

Een Veilige Sportomgeving bij SVO Basketball

Bij SVO Basketball streven we naar een veilige en plezierige omgeving waarin iedereen zich welkom voelt en met plezier aan basketbal kan doen. We zetten ons samen in om grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten, ruzie, discriminatie en seksuele intimidatie, te voorkomen. Het creëren van een veilig sportklimaat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle spelers, trainers, coaches en toeschouwers.

Gedragsregels bij SVO Basketball

Om ervoor te zorgen dat iedereen met respect en plezier kan sporten, hanteren we de volgende gedragsregels:
  1. Respect voor iedereen: Behandel anderen zoals je zelf behandeld wilt worden.
  2. Veiligheid voorop: Trainers en coaches zorgen voor een omgeving waarin sporters zich veilig voelen.
  3. Grensoverschrijdend gedrag wordt niet getolereerd: Dit omvat pesten, discriminatie, machtsmisbruik, seksuele intimidatie en verbaal of fysiek geweld.
  4. Open communicatie: Bij problemen of zorgen moedigen we leden aan om in gesprek te gaan met een coach, trainer of vertrouwenscontactpersoon (VCP).
  5. Verantwoord gedrag in de zaal: Toeschouwers, spelers en begeleiders tonen sportiviteit en respect, zowel op als naast het veld. Ongepast gedrag wordt niet geaccepteerd.
  6. In de kleedkamer van de sporthal is het gebruik van mobiele telefoons niet toegestaan. Dit is om de privacy van alle spelers te waarborgen. Het maken van foto’s of video’s van spelers, begeleiders en toeschouwers en het plaatsen hiervan op sociale media is strikt verboden.

Wat verwachten we van toeschouwers, ouders, spelers, trainers en coaches?

Trainers, coaches, ouders, toeschouwers en spelers zijn de ambassadeurs van onze vereniging. Zij vertegenwoordigen onze naam, zowel thuis als uit. Het is daarom belangrijk dat iedereen zich bewust is van hun gedrag en zich op een respectvolle en sportieve manier gedraagt. Goed gedrag draagt niet alleen bij aan een positieve sfeer, maar laat ook zien waar onze vereniging voor staat.
  • Sportief gedrag: Toeschouwers, spelers coaches moedigen hun team aan op een positieve manier.
  • Respectvolle communicatie: Feedback wordt op een beleefde en constructieve manier geuit.
  • Samenwerking: Spelers, coaches, trainers en toeschouwers ondersteunen de beslissingen van de scheidsrechters en handelen met sportiviteit.

Wat accepteren we niet?

  1. Verbale agressie: schelden, schreeuwen, pesten of beledigingen richting spelers, coaches, scheidsrechters of andere toeschouwers.
  2. Fysieke agressie: dreigende houding of fysiek geweld tegen wie dan ook.
  3. Negatief coachen: instructies of kritiek roepen naar spelers die het spel of de sfeer verstoren.
  4. Respectloos gedrag naar scheidsrechters: uiten van kritiek of het in twijfel trekken van beslissingen op een ongepaste manier.
  5. Provocatie of escalatie: acties of opmerkingen die een conflict uitlokken of bestaande spanningen verergeren.
  6. Overmatig gebruik van alcohol of andere middelen: gedrag dat veroorzaakt wordt door overmatig gebruik van alcohol of andere middelen, wat de veiligheid en sfeer negatief beïnvloedt.
  7. Er mogen geen volwassenen in de kleedkamer zijn, als de spelers in de kleedkamer zijn (tot en met MU22). Als dit voor een teambespreking is, dan mag dit wel, maar dan met minimaal 2 volwassenen (indien nodig moet je dus een ouder erbij vragen). Zorg ook dat de laatste spelers tegelijk de kleedkamer verlaten en er dus nooit een speler alleen achterblijft in de kleedkamer.
  8. In de kleedkamer van de sporthal is het gebruik van mobiele telefoons niet toegestaan. Dit is om de privacy van alle spelers te waarborgen. Het maken van foto’s of video’s van spelers, begeleiders en toeschouwers en het plaatsen hiervan op sociale media is strikt verboden.
  9. Als een speler een technische fout krijgt van een scheidsrechter, dan zal de speler direct gewisseld worden door de coach, zodat hij/zij aangesproken kan worden op het vertoonde gedrag. Kalmeert de speler niet, dan moet de coach deze speler op de bank houden tot einde wedstrijd of diegene verzoeken om de sporthal te verlaten.
  10. Als een speler een diskwalificerende fout (d-fout) heeft gekregen van de scheidsrechter, dan zorgt de coach dat de speler (geruisloos) begeleid wordt in het verlaten van de sporthal.

VOG-Verklaring verplicht voor trainers en coaches

Om de veiligheid binnen onze vereniging te waarborgen, zijn alle trainers en coaches verplicht om vóór de start van elk seizoen een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te vragen. De vereniging voert controles uit om te waarborgen dat alle verklaringen in orde zijn.

Om een veilig sportklimaat te waarborgen, hebben we duidelijke gedragsregels opgesteld voor begeleiders:
  • Begeleiders zorgen voor een veilige en respectvolle sfeer;
  • Zij onthouden zich van elke vorm van misbruik of seksuele intimidatie;
  • Seksuele relaties tussen een begeleider en een jeugdige sporter zijn onder geen beding toegestaan;
  • Ongewenste aanrakingen of seksueel getinte opmerkingen zijn verboden;
  • Begeleiders gaan respectvol om met de privésfeer van sporters, zoals in kleedkamers. Mocht je als begeleider de kleedkamer betreden, dan dient dit altijd met 2 volwassenen te gebeuren (het zogenoemde 4-ogen principe);
  • Bij overtredingen ondernemen begeleiders direct actie en melden zij dit bij de juiste personen.

Wat als je je niet prettig voelt?

Hoewel we ons best doen om een veilige omgeving te creëren, kan het voorkomen dat er situaties ontstaan waarin je je niet prettig voelt. Bij SVO Basketball kun je altijd terecht bij je trainer, coach, een bestuurslid of onze vertrouwenscontactpersoon (VCP). De VCP luistert naar jouw verhaal en bespreekt samen met jou de mogelijke vervolgstappen. Dit gebeurt altijd in overleg en met respect voor jouw privacy.

De rol van de vertrouwenscontactpersoon

  • Luisteren en ondersteunen: De VCP biedt een luisterend oor en helpt bij het vinden van een passende oplossing.
  • Samen werken aan oplossingen: Indien nodig betrekt de VCP andere deskundigen.
  • Vertrouwelijkheid: Gesprekken met de VCP zijn vertrouwelijk. In sommige gevallen kan het nodig zijn om anderen te betrekken, maar dit gebeurt altijd in goed overleg.

Katja Janshen is telefonisch of per WhatsApp bereiken op +31 6 13 99 53 61. Je kunt ook een mail sturen naar vcp@svobasketball.nl

WhatsApp Image 2023-03-12 at 13.45.47

Contact met het meldpunt Centrum Veilige Sport Nederland

Praat je liever niet binnen de vereniging met iemand of onze VCP, dan kun je altijd contact opnemen met Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN). Bij vermoedens van seksuele intimidatie kun je ook contact opnemen met het meldpunt van het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) via 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut). Het meldpunt is 24/7 bereikbaar.
Indien er een incident heeft plaatsgevonden of een situatie als niet prettig is ervaren, verzoeken wij u om dit te melden via ons meldingsformulier. Door dergelijke situaties te rapporteren, kunnen wij gezamenlijk zorgen voor een veilige, prettige en respectvolle omgeving binnen onze vereniging.

Meldingsformulier Incidenten en Onprettige Situaties

Het is voor elke vereniging belangrijk zicht te hebben op het gedrag van de eigen spelers, trainers, coaches en toeschouwers. Zo kunnen gerichte maatregelen (sancties) worden getroffen. Denk aan het aanspreken van mensen bij grensoverschrijdend gedrag of het nemen van preventieve maatregelen. Als bestuurder kun je echter niet overal tegelijk zijn. Je bent niet bij elke uitwedstrijd aanwezig en ziet niet wat er in de kleedkamers gebeurt. Een intern meldingsformulier biedt dan uitkomst. U kunt het meldingsformulier vinden in het volgende document: Meldingsformulier-SVO.docx

SVO Basketball hanteert een sanctiebeleid dat wordt toegepast bij incidenten. Dit beleid is erop gericht om grensoverschrijdend gedrag adequaat te adresseren en herhaling te voorkomen. Afhankelijk van de ernst van de situatie kunnen sancties variëren van een gesprek tot tijdelijke schorsing of, in ernstige gevallen, uitsluiting van deelname aan verenigingsactiviteiten.

Voor vragen of meldingen kun je contact opnemen met Katja Janshen (ons vertrouwenscontactpersoon) via telefoon of WhatsApp op +31 6 13 99 53 61, of stuur een e-mail naar vcp@svobasketball.nl

We rekenen op iedereen binnen onze vereniging om bij te dragen aan een positieve en veilige sportomgeving. Samen maken we van SVO Basketball een plek waar iedereen met plezier kan basketballen!

Het ALV is op 27 november om 19:30 uur, online via MS Teams.

De datum van de ALV is op maandag 27 november, van 19.30-21.00u, online. We rekenen op een grote deelname van onze leden in de vorm van een substantiële representatie van onze competitie- en recreantenteams.

We hopen jullie te zien vandaag 27ste november!

Klick hier voor teams-toegang!

Belangrijke documenten voor de ALV!

De spelregels.

10 spelregels voor spelers

 

1. Je komt in principe altijd op tijd
2. Je bent goed uitgerust en zet je maximaal in
3. Je kleedt je om in de kleedkamer en laat na gebruik geen troep achter
4. Je behandelt anderen zoals je zelf ook behandeld wilt worden
5. Je luistert naar de trainer als hij/zij iets uitlegt (bal vast!)
6. Als je tijdens de training uitstapt is de training in principe voorbij
7. Je verlaat het veld nooit zonder toestemming
8. Je hebt altijd een bal en een waterfles bij je
9. Je hebt bij wedstrijden geen commentaar op de coach, scheidsrechters of tafel
10. Een technische/onsportieve fout betekent: einde wedstrijd

10 spelregels voor ouders

 

1. Je meldt je kind in principe ruim van te voren af
2. Afmelden doe je rechtsreeks bij de trainer (niet in de groepsapp of via een andere speler)
3. Alleen afmelden als er echt niet getraind kan worden (het is een teamsport)
4. Je komt tijdens de training niet in de zaal
5. Je komt tijdens de wedstijd niet op het veld
6. Je geeft voor de wedstrijd iets gezonds en licht verteerbaars mee (geen snoep of brood!)
7. Je bent onmisbaar en vervult dus een taak binnen de vereniging
8. Je moedigt je kind aan met respect voor tegenstanders, scheidsrechters en andere ouders
9. Je stimuleert je kind om zelf te vertellen als er iets aan de hand is
10. Een gesprek met een trainer kan nooit tijdens de training

10 spelregels voor de trainers/coaches

 

1. Je zorgt dat elk kind elke training iets leert
2. Je zorgt dat elk kind elke training plezier heeft
3. Je zorgt dat elk kind elke training moe wordt
4. Je zorgt dat alle kinderen zich veilig voelen
5. Je komt nooit in de kleedkamer als spelers zich omkleden
6. Je behandelt spelers gelijkwaardig, maar hebt ook oog voor hun verschillen
7. Je tolereert geen enkele vorm van pestgedrag (zeker niet op basis van huidskleur)
8. Bij wedstrijden starten kinderen die het meest getraind hebben
9. Je geeft het goede voorbeeld richting scheidsrechters
10. Je behandelt spelers positief en eventuele kritiek is altijd opbouwend